De tuin herfstklaar maken voor dieren

Van 21 september tot en met 20 december is het herfst in Nederland. De herfst wordt door velen gezien als dé mooiste periode van het jaar. Verschillende paddenstoelen komen uit de grond naar boven, kastanjes vallen en bladeren aan de bomen veranderen van groen naar rood, geel en oranje. Niet alleen de tuin maakt zich klaar voor de winter maar ook de dieren treffen voorbereidingen. Wilt u meer egels, eekhoorns en vogels in de tuin? Maak een diervriendelijke tuin.

 

Egels

Wie aan de herfst denkt, denkt aan kleine egeltjes. Egels slapen de hele dag en zijn ’s avonds opzoek naar voedsel ofwel, insecten. In de herfst wordt het steeds kouder en is er minder voedsel. Daarom is een egel is  in de herfst op zoek naar extra voedsel en bovendien een verblijfplaats om zich zo klaar te maken voor de winterslaap.

Egels zijn voornamelijk op zoek naar een bedekte tuin met veel begroeiing, gras of loofbos. Heeft u een egel in de tuin? Dit vind een egel lekker: rozijnen, kattenvoer of een speciale samenstelling egelvoer. Geef ze vooral geen melk of producten met veel suiker. Hier kan een egel niet goed tegen Hoewel ze het heel smakelijk vinden is de kans groot dat ze aan deze producten overlijden.

Vogels

Veel vogels trekken tijdens de herfst naar andere warme landen en anderen blijven de herfst door in Nederland. Zorg daarom dat vogels tijdens hun tussenstop of overwintering genoeg beschutting hebben. Plant daarom voldoende struiken met doorns. Hierin kan een vogeltje goed wegkruipen en zijn ze beschut tegen weer en wind.

Zorg ook voor voldoende voedsel. In de herfst zijn niet alleen egels op zoek naar eten maar ook vogels en andere dieren. Omdat het kouder wordt zijn insecten steeds moeilijker te vinden. Vogels vinden het daarom super fijn als er bijvoorbeeld vetbolletjes of zaadjes ophangen. Loop daarom een rondje in de tuin en bekijk of alle voedersilo’s gevuld moeten worden.

Voor de vogels die overwinteren in jouw achtertuin is een nestkastje een pré! In de frisse wintermaanden biedt dit kastje namelijk bescherming voor de vogels en dient het als ideale slaapplek. Daarnaast kunnen de vogels aan het kastje wennen en wie weet verwelkomt u deze zomer een nieuwe familie in de tuin.

Haardhout voor de kleine dieren

Een stapel haardhout is de perfecte schuilplaats voor kleinere dieren die overwinteren zoals egels, vogels en kikkers. Ook zijn veel insecten tussen het haardhout te vinden. En bovendien zit u deze koude dagen lekker warm voor de openhaard. Bent u geïnteresseerd in een haardhouthok? Wij maken haardhout hokken voor u op maat zodat u deze herfst een diervriendelijke tuin heeft.

 

Voor meer tips over een diervriendelijke tuin deze tuin kunt u contact opnemen.