In de winter is het niet ongebruikelijk dat er af en toe sprake is van (nacht)vorst. De meeste planten zijn prima bestand tegen deze weersomstandigheden, waarbij de temperatuur vaak niet lager daalt dan -5 graden Celsius. Deze temperaturen zullen de meeste planten dan ook niet de das omdoen. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen te benoemen, zo zijn populaire planten zoals de olijfboom, Oleander, vijgenboom en Agapanthus echte koukleumen. Zij kunnen bij vorst wel wat extra bescherming gebruiken. Wilt u meer weten over het overwinteren van uw planten? Deze tips helpen uw planten de winter door.
Invloed van vorst op planten
In het algemeen zijn er drie soorten vorstschades: planten kunnen kapot vriezen, uitdrogen of rotten. Doordat planten voornamelijk uit water bestaan, bestaat de kans dat de planten kapot vriezen omdat water uitzet in bevroren toestand. Bevriezing kan tegengegaan worden door de planten voldoende af te dekken met een ademend systeem. Uitdroging ontstaat wanneer wintergroene planten hun water niet langer uit de bevroren grond kunnen halen. Tenslotte kan er rotting ontstaan wanneer de grond (wortels) te nat is, en planten overtollig water niet kwijt kunnen. Dit komt met name voor bij potplanten.
Winterhardheid
Wanneer is een plant winterhard? Deze vraag is lastig te beantwoorden omdat we te maken hebben met diverse factoren. Er zit namelijk veel verschil tussen de temperaturen in ons land en Zuid-Europa, maar zelfs al tussen de kuststreek en het binnenland. Planten zijn winterhard zodra het tijdelijk bevriezen van de grond ze niets doet. Zodra het gaat vriezen en de grond bevroren raakt, zullen de wortels van niet-winterharde planten bevriezen en zal de wortelkluit na het ontdooien wegrotten waardoor de plant de winter niet overleeft. Winterharde planten zullen zichzelf beschermen door bovengronds blad te laten vallen, waardoor er minder vocht verdampt.
Kuipplanten hebben extra bescherming nodig
Met name planten in potten zijn veel kwetsbaarder dan planten in de volle grond. Dat komt doordat de wand van een pot dun is, waardoor de wortelkluit sneller kan bevriezen. Deze planten hebben dan ook vaak extra bescherming nodig om de winter goed door te komen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale hoezen verkrijgbaar, waarmee u de plant (tijdelijk) kunt inpakken en beschermen tegen de kou. Geef de planten matig water, maar let op dat ze niet verdrogen. Problemen ontstaan vaker door nattigheid dan door droogte.
Nieuw tuinontwerp
De winter is bij uitstek het goede seizoen om u voor te bereiden op de komst van een nieuw tuinseizoen. Bent u toe aan een nieuw tuinontwerp of heeft u hulp nodig bij uw tuinonderhoud? Onze hoveniers staan voor u klaar. Of u nu uw tuin (op)nieuw aan wilt laten leggen of eenmalig of periodiek hulp nodig hebt bij het onderhoud van uw tuin, wij kunnen u helpen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard doen wij u graag vrijblijvend een voorstel zodat uw tuin er weer piekfijn bij ligt. Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.