Soorten tuinen

Bij de aanleg van een tuin heeft u de keuze uit een groot aantal verschillende soorten tuinen. Zowel qua sfeer als wat betreft de mate van onderhoud die de tuin vereist zijn er verschillende opties mogelijk. Voordat u gaat beginnen met het aanleggen van een tuin is het daarom verstandig om eerst goed na te denken over het soort tuin dat u graag wilt realiseren.

Tips

Om u een beetje op weg te helpen bij het ontwerpen van uw ideale tuin geven wij u hierbij enkele tips:

  1. Bedenk vooraf welke stijl/sfeer wilt creëren;
  2. Houd rekening met eisen wat betreft onderhoud;
  3. Laat u adviseren over geschikte beplanting;
  4. Denk in seizoenen;
  5. Bepaal vooraf een budget

Verderop zullen wij wat dieper ingaan op deze punten.

Stijl/sfeer

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden zijn de wensen voor wat betreft stijl/sfeer in de tuin. Hierbij kunt u denken aan modern, landelijk, exotisch, romantisch, weelderig, etc. Door vooraf een stijl te bedenken en hiermee rekening te houden bij het uitkiezen van bijvoorbeeld bestrating, beplanting en afrastering creëert u rust in uw tuin. Bij de keuze voor een bepaalde stijl kunt u zich natuurlijk laten leiden door de persoonlijke smaak, maar u kunt uw tuin ook aanpassen aan de stijl van uw huis of de natuurlijke omgeving van uw woning. Laat u inspireren door voorbeelden van tuinen op internet en online platforms zoals Pinterest en de verschillende tuinmagazines die o.a. verkrijgbaar zijn bij de boekhandel. Sla afbeeldingen van voorbeelden die u aanspreken op, print of knip deze uit en creëer een moodboard.

Soorten tuinen

Onderhoud

Elke tuin vereist een zekere mate van onderhoud om deze mooi te houden. Geen enkele tuin is geheel onderhoudsvrij. Maar de ene tuin is wel een stuk onderhoudsvriendelijker dan de andere. Voor wie dol is op tuinieren en elk vrij uurtje graag besteed aan tuinonderhoud zal een veeleisende tuin geen enkel probleem zijn. Heeft u geen groene vingers en weinig tijd om de nodige onderhoudswerkzaamheden te verrichten dan is het verstandig dat u hier rekening mee houdt bij het ontwerpen van uw tuin. Dit hoeft niet te betekenen dat uw tuin er kaal en saai uit komt te zien. Door bijvoorbeeld te kiezen voor beplanting die langzaam groeit, gladde bestrating en een tuinafscheiding die weinig onderhoud vergt kunt u een onderhoudsvriendelijke tuin realiseren. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de tuin te laten onderhouden door een hovenier. Afhankelijk van uw wensen kan deze 1 of meerdere keren per jaar bij u langskomen om het noodzakelijke onderhoud aan uw tuin te verrichten.

Beplanting

Misschien wel het lastigste onderdeel van het ontwerp/de inrichting van een tuin is de beplanting. Er zijn ontzettend veel soorten die op verschillende manieren ingedeeld kunnen worden. Als we kijken naar de groeivorm kan de volgende indeling gemaakt worden:

  • bomen
  • eenjarige planten
  • grassoorten
  • heesters
  • klimplanten
  • slingerplanten
  • succulenten
  • varens
  • vaste planten
  • waterplanten

In de meeste tuinen worden planten uit bovenstaande categorieën gecombineerd. Behalve naar soorten beplanting moet ook gekeken worden naar zaken als standplaats (zon, halfschaduw, schaduw), verzorging (zie ook het vorige punt) en bijvoorbeeld het klimaat. Niet elke plant is geschikt voor elk klimaat en de eigenschappen die hierbij horen. Denk bijvoorbeeld aan de zilte zeewind aan de kust, kans op vorst in de wintermaanden en eventuele droogte in de zomer. Bedenk voordat u een plant aanschaft dus goed of deze geschikt is voor de klimatologische omstandigheden en de beoogde standplaats.

Seizoenen

Eerder spraken wij al over seizoensafhankelijke weersomstandigheden waar rekening mee gehouden moet worden bij de inrichting van uw tuin zoals kans op vorst en droogte. Een ander punt waar u rekening mee moet houden is de invloed die de seizoenen hebben op uw beplanting. Veel planten verliezen in het najaar hun blad en worden pas in de lente weer groen. Maar er zijn ook groenblijvende planten en er zitten verschillen in bloeiperiode van planten. Door bij het ontwerp van uw tuin rekening te houden met de verschillende seizoen kunt u voorkomen dat u van oktober tot april/mei uitkijkt op een kale, troosteloze tuin.

Budget

Een laatste punt dat we hier zeker moeten bespreken is het budget. Zeker wanneer u een geheel nieuwe tuin gaat aanleggen zijn er verschillende kosten waar u rekening mee moet houden. Niet alleen heeft u de kosten voor de materialen en planten, maar er zijn ook nog diverse werkzaamheden waar budget voor moet worden gereserveerd. Het is daarom aan te raden om vooraf goed te bedenken welke kosten u allemaal kunt verwachten. Is de grond van uw tuin meteen geschikt voor beplanting of moet deze nog worden voorbereid? Moet er nog oude beplanting of bestrating uit de tuin verwijderd worden? Is de tuin goed bereikbaar van buitenaf of alleen via het huis voor bijvoorbeeld de aanvoer van grond en bestrating? Kunt u alle werkzaamheden zelf uitvoeren of heeft u hulp nodig van een hovenier? Moeten er materialen ingehuurd worden zoals een elektrische grondboor of een trilplaat? Alle kosten die hierbij komen kijken moet u meenemen in de berekening van het totale kostenplaatje voor uw nieuwe tuin om verrassingen vooraf te voorkomen.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het ontwerpen van uw droomtuin? De Waal hoveniers denkt graag met u mee! Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek waarin wij de mogelijkheden met u doornemen.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven