Tuinkalender januari

Het jaar is voorbij gevlogen. In januari kunnen we weer aan de slag met de voorbereidingen voor het aankomende jaar. Wat wilt u doen en wat kunt u al doen in de tuin? Allemaal vragen waar u zich mee bezig kunt houden. Bent u benieuwd? Lees snel verder voor meer tips.

Een goede voorbereiding zorgt voor een mooie tuin

Het nieuwe jaar is aangebroken. Het kan af en toe nog vriezen of sneeuwen, maar er zijn genoeg zonnige dagen waarop je een hoop taakjes uit kunt voeren in de tuin. Daarnaast is dit de ideale maand om te beginnen met voorbereidingen. Denk aan de plannen voor alle werkzaamheden in de tuin; renovaties, nieuwe planten en onderhoud. We geven u graag wat voorbeelden ter voorbereiding.

U kunt bijvoorbeeld een kijkje nemen in diverse tuinbladen. Deze geven inspiratie en geven u veel tips over het inrichten van uw tuin. Zoek daarnaast vooral veel informatie op over planten, bloemen en bomen en schrijf uw plannen op in een tijdschema zodat u overzicht behoudt op het verzorgen van uw planten.

Snoeien maar!

Januari is een goede maand om te beginnen met snoeien om uw planten, struiken en bomen alvast klaar te maken voor het voorjaar. Dit kan namelijk ook in de winter, zolang het niet vriest. Snoeiwonden kunnen namelijk invriezen bij vorst. Let wel goed op met wat u snoeit. Na half januari komt de sapstroom van vele planten en bomen weer op gang, dit is het transport van voeding en water naar alle delen van de boom – van de wortel naar de kruin. Als u de bomen en planten snoeit, dan kunnen ze gaan ‘bloeden’. De boom hoeft niet per se dood te gaan aan het bloeden, maar hij zal zeker verzwakken door de schade die hij lijdt.

Winterweer

In januari is er een kans dat het sneeuwt. Om te voorkomen dat er bruine plekken ontstaan op het gazon, is het belangrijk om niet op het gras te lopen bij vorst. Het kan zijn dat u gras zich herstelt, maar dit is niet altijd het geval. Ook bij gladheid moet u opletten. Gebruik vooral geen strooizout, dit middel is namelijk zeer slecht voor tuin planten en dieren. Maak liever gebruik van strooizand. Strooizout zorgt voor een groeiachterstand en zorgt er vaak voor dat uw planten geel worden.

Extra tips

U kunt de maand januari bijna door met deze tips. Maar we geven u graag nog wat tips met betrekking tot deze tijd van het jaar. We zetten ze voor u op een rijtje:

  • Controleer opgeslagen bollen en knollen! Bewaar ze koel en vrij droog, zodat er geen rotting optreedt.
  • Breng mulch aan boven de wortels van fruitbomen. Dit voorkomt dat grond boven de wortels te veel dichtslaat.
  • Laat de grond genoeg rusten en door de vorst open vriezen. Laat de bodemfauna toe de grond te voorzien van de nodige voeding. U kunt reeds zaaien en planten.

Schakel een hovenier in

Januari is dé maand voor uw nieuwe plannen in de tuin. Dit kunt u zelf doen, maar u kunt ook hulp inschakelen van De Waal Hoveniers voor advies of hulp. Meer informatie? Neem contact op.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven