Januari is in het algemeen een koude, natte maand waardoor er weinig klusjes op de tuinkalender staan. Deze maand kunt u vooral gebruiken om voorbereidingen te treffen voor eventuele veranderingen aan de indeling van uw tuin. Doe bijvoorbeeld ideeën op via Pinterest, tuintijdschriften of bij het tuincentrum. Mits het niet al te koud is, is de winter ook een goede periode om te bestraten.
Planten beschermen tegen vorst
In de winter is het niet ongebruikelijk dat er af en toe sprake is van (nacht)vorst. De meeste planten zijn prima bestand tegen deze weersomstandigheden, waarbij de temperatuur vaak niet lager daalt dan -5 graden Celsius. Deze temperaturen zullen de meeste planten dan ook niet de das omdoen. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen te benoemen, zo zijn populaire planten zoals de olijfboom, Oleander, vijgenboom en Agapanthus echte koukleumen. Zij kunnen bij vorst wel wat extra bescherming gebruiken. Wilt u meer weten over het overwinteren van uw planten? Deze tips helpen uw planten de winter door.
Tuintips januari
Dat er helemaal niets gedaan kan worden in de tuin in januari, is natuurlijk niet waar. Er blijven altijd een aantal klusjes liggen die u prima in deze maand kunt oppakken. We lichten er een aantal voor u uit:
- Zolang het niet vriest kunt u blijven planten. Breng bijvoorbeeld wat kleur aan in uw tuin door viooltjes of winterheide te planten. Winterheide bloeit van februari tot en met april en voegt daardoor in de winter wat kleur toe aan uw tuin.
- Heeft u kuipplanten ter bescherming binnen staan? Vergeet dan niet om deze af en toe water te geven. Ook mogen ze bij vorstvrij weer af en toe gelucht worden. Dit kan door ze tijdelijk buiten te zetten, maar een raam of deur openen biedt ook voldoende frisse lucht.
- In januari kunt u fruitbomen, struiken en planten alvast snoeien om ze voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Doe dit alleen bij zachtere weersomstandigheden, het mag namelijk niet vriezen.
- Blauweregen heeft een sterke groeikracht, daarom kunt u nu alvast beginnen om alle zijtakjes terug te snoeien tot op twee à drie knopjes.
- Bereid u voor op het nieuwe groeiseizoen. Controleer of al uw tuinmateriaal nog heel is, voer onderhoudswerkzaamheden uit enzovoorts.
Laat uw gazon voor wat het is
Als het gazon bevroren is, is het belangrijk dat u het met rust laat. Er kan namelijk schade ontstaan die pas zichtbaar wordt tijdens het nieuwe groeiseizoen. Wanneer u toch het gazon begaat, veroorzaakt dit zogenaamde ‘brandplekken’. Deze plekken zijn naderhand duidelijk zichtbaar en zullen er lang niet altijd uitgroeien. Daarom geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Meer vogels in uw tuin?
Wilt u meer vogels in uw tuin? Nodig ze uit door een voederhuisje met vogelvoer te plaatsen of hang een pindaslinger of vetbolletje in de boom. Wanneer het vriest en het voor vogels lastig is om voldoende eten te vinden, zullen ze het extra waarderen wanneer u ze wat te eten geeft.
Tuinonderhoud uitbesteden
Wilt u liever uw tuinonderhoud uitbesteden? Dan bent u bij De Waal Hoveniers aan het juiste adres. Onze hoveniers kunnen u helpen bij eenmalig of periodiek tuinonderhoud. Tot onze werkzaamheden behoort bijvoorbeeld het zomer- en winterklaar maken van uw tuin maar ook periodieke werkzaamheden zoals snoeien, water geven, bemesten, bladruimen, het gazon maaien, onkruid wieden etc. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend een prijsindicatie? Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.