Tuinkalender juni

Iedere maand kent zo zijn eigen tuinklusjes. In juni genieten we volop van de zon en zijn we alweer hard op weg naar de langste dag van het jaar. Dat de lente in volle gang is, is goed terug te zien in de tuin. Bloemen en planten groeien hard en insecten en vogels laten van zich horen. In dit blog geven we u handige tips voor de tuinklusjes van deze maand.

Het gazon in juni

In de afgelopen maanden heeft u bij regenachtig weer kunstmest gestrooid om de groei van het gras te bevorderen. Dit zult u ongetwijfeld merken aan de snelle groei van het gras. Qua onderhoud van het gazon kan het gras één à twee keer per week gemaaid worden. Is de weersvoorspelling droog en zonnig? Maai het gras dan minder vaak en vooral niet te kort. Daarnaast raden we aan om pas ‘s avonds de grasmaaier te starten, om uitdroging van het gras tegen te gaan.

Tuinkalender juni: aan de slag in de tuin

Bloemen en planten

Bij aanhoudende droogte hebben uw borders en alle andere beplanting extra water nodig. Daarbij geldt: eenmaal per week enkele uren sproeien is effectiever dan dagelijks een kwartier. Ook uw kamerplanten zullen bij mooi weer meer water nodig hebben. Volgt er na een periode van veel zon een regenachtige dag? Dan kunt u gerust uw binnenplanten even buiten zetten. Na de bui zal het blad van de kamerplant weer helemaal stofvrij zijn en is de plant weer volledig opgefrist. Houd er rekening mee dat juni ook de ideale maand is om één- en tweejarige planten te zaaien voor de bloei voor volgend jaar.

Snoeien voordat beplanting gaat groeien

Snoeiwerkzaamheden kunnen het best uitgevoerd worden op een bewolkte dag. De snoeiwonden kunnen immers niet tegen de volle zon. Hagen en heggen kunnen deze maand nog een keer flink teruggesnoeid worden. Na de langste dag krijgen ze namelijk alsnog een flinke groeispurt. Door ze nog één keer te snoeien kunnen ze daarna mooi uitlopen. Daarnaast is juni de beste maand om de buxus en taxus te snoeien. Vergeet niet om uw hagen voldoende water te geven!

Zomer in de moestuin

Ook in de moestuin zult u merken dat de zomer in aantocht is. Behalve de gewassen, zal ook het onkruid hard groeien. Voorkom onnodig extra werk door het onkruid regelmatig te wieden. Daarnaast is water geven een prioriteit deze maand. Zeker voor zaailingen en voor pas verplante gewassen is dit van groot belang. Zorg ervoor dat u deze maand al uw gewassen geplant heeft, de warme temperaturen en vochtige grond geven een uitstekende groei. Tenslotte zullen insectenplagen vanaf het begin van de zomer schadelijk worden voor uw moestuin. Houd daarom uw gewassen zoals sperziebonen en kasgewassen goed in de gaten.

Aan de slag in uw tuin?

Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om in de tuin aan de slag te gaan. Heeft u nog wat achterstallig onderhoud? Is de schutting aan vervanging toe? Of kunt u hulp gebruiken bij het tuinonderhoud? Onze hoveniers staan voor u klaar. Of u nu uw tuin (op)nieuw aan wilt laten leggen of eenmalig of periodiek hulp nodig hebt bij het onderhoud van uw tuin, wij kunnen u helpen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard doen wij u graag vrijblijvend een voorstel zodat uw tuin er weer piekfijn bij ligt. Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven