Tuinkalender mei

Mei is in het algemeen een zonnige maand. Ook in de tuin kunt u merken dat de zomer in aantocht is. De borders krijgen weer wat kleur en de voorjaarsbloeiers zorgen voor een vrolijk en fleurig geheel. Deze maand zult u merken dat alle planten zich snel ontwikkelen. Alles groeit snel. Er is dan ook genoeg te doen. In deze tuinkalender geven we tips voor tuinklusjes en onderhoudswerkzaamheden voor deze maand.

Het gazon

Niet alleen de vaste planten en voorjaarsbloeiers krijgen meer kleur. Ook het gazon zal weer sneller gaan groeien. Afhankelijk van de groei kan het wel twee keer per week nodig zijn om het gras te maaien. Daarnaast kan het gazon ook wel wat onderhoud gebruiken. Verwijder onkruid en strooi – als er regen is voorspeld – kunstmest op het gazon. Zo houdt u het gras gezond en profiteert u van een mooi groen gazon. Deze maand kunt u ook direct de graskanten afsteken. Span een koord en steek het gras met een kantensteker af.

De moestuin

Mei is de beste maand van het jaar voor de moestuin. In deze maand kunt u bijna alles nog planten en zaaien omdat de kans op nachtvorst zo goed als nihil is. Gevoelige gewassen zoals tomaten en paprika’s kunnen in de volle grond in de kas gepland worden. Bovendien kan er nog van alles gezaaid worden, zoals bietjes, diverse slasoorten, radijzen en spinazie. Let op dat u gewassen als sperziebonen en komkommers pas in de volle grond zaait zodra u zeker weet dat het niet meer gaat vriezen.

Moestuin klusjes in mei

Onkruid en ongedierte

Behalve dat de planten, bloemen en gewassen hard groeien in het lentezonnetje, schiet ook het onkruid uit de grond. Door regelmatig te schoffelen voorkomt u dat het onkruid te groot wordt en is wieden met de hand zo goed als overbodig. Daarnaast moet u ook oppassen voor ongedierte. Vanaf midden april tot eind mei is de koolvlieg actief. De koolvlieg kan veel schade toebrengen aan uw koolplanten. Daarnaast is het ook verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de wortelvlieg.

Snoeien

De meeste bladdragende hagen kunnen in mei voor het eerst gesnoeid worden. Bijvoorbeeld de beuk, buxus, laurierkers etc. Met name ligusterhagen groeien nu zeer snel, waardoor ze snel hun strakke vorm verliezen. Aan het eind van de maand kan de conifeer ook zijn eerste snoeibeurt krijgen. Heesters zoals Rhododendrons en Seringen zijn eind mei vaak uitgebloeid. Door de zaaddozen uit te knijpen bevordert u de groei van de struiken.

Aan de slag in uw tuin?

Het voorjaar is bij uitstek het seizoen om in de tuin aan de slag te gaan. Heeft u nog wat achterstallig onderhoud? Is de schutting aan vervanging toe? Of kunt u hulp gebruiken bij het tuinonderhoud? Onze hoveniers staan voor u klaar. Of u nu uw tuin (op)nieuw aan wilt laten leggen of eenmalig of periodiek hulp nodig hebt bij het onderhoud van uw tuin, wij kunnen u helpen. Neem contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard doen wij u graag vrijblijvend een voorstel zodat uw tuin er weer piekfijn bij ligt. Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven