Tuinkalender oktober

Oktober staat vaak bekend om het echte herfstweer. Het gaat wat vaker waaien, regenen en het wordt wat koeler. Er is in deze periode niet heel veel snoeiwerk te doen maar er zijn wel een aantal andere tips op onze tuinkalender voor oktober die er voor zorgen dat uw tuin er mooi bij staat. Lees snel verder in het blog over de beste tuintips in oktober of contact ons vrijblijvend voor hulp bij uw tuinonderhoud.

Het gazon in oktober

Het gras blijft in de meeste gevallen doorgroeien tot de temperatuur onder de zes graden zakt. Het blijft daarom belangrijk om het gazon zo nu en dan een maaibeurt te geven. Aan het einde van de maand kan de grasmaaier opgeborgen worden. Verwijder daarnaast de afgevallen bladeren van het gazon, anders kan het gras gaan verstikken. Ook is het belangrijk om najaarsmest en kalk op uw gazon te strooien zodat mos wegblijft en de planten blijven groeien.

De moestuin

Oktober staat bekend als wijnmaand, maar dit is vooral in Frankrijk van toepassing. Daarnaast staat oktober ook bekend om het oogsten van pompoenen en ze daarna natuurlijk gebruiken als decoratie. Verder is oktober ook een goede maand om bietjes en wortels te oogsten. Haal daarnaast al het fruit en onrijpe kiwi’s en tomaten eruit om ze binnen verder te laten rijpen.

Vijver

Wanneer u een vijver in de tuin heeft, zijn de vissen in oktober vaak een stuk rustiger dan in de lente en zomer, u hoeft ze daarom dus minder te voeren. Wel kunt u het beste een net over de vijver spannen zodat er geen bladeren in het water terechtkomen. Daarnaast is het belangrijk dat u alleen winterharde planten in de vijver plaatst, die niet lelijk worden wanneer het koud wordt.

Planten en bloemen

In de maand oktober kan er kans zijn op storm en harde wind, zorg er daarom voor dat uw planten goed beschut staan. Bind potten of planten die kunnen omwaaien eventueel vast. Haal planten die niet bestand zijn tegen kouder weer eventueel naar binnen, zodat ze niet doodvriezen.

Maak uw tuin, balkon of terras in de herfst extra gezellig

Veel mensen die echte buitenmensen zijn, kijken vaak weer een beetje op tegen de donkere en natte dagen. Kleed uw overkapping, terras of tuin daarom extra aan met gezellige lampjes, lantaarns of een vuurschaal/korf. Zo kunt u ook tijdens de donkere kortere dagen heerlijk warm en knus buiten zitten.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven