Tuinkalender november

November is een mooie maand. De dagen worden steeds korter, alle bladeren liggen bijna op de grond, er ontstaat hier en daar al wat vorst en het weer is onstuimig. Er zijn op dit moment nog genoeg tuinklussen die gedaan kunnen- en moeten worden. We geven u graag wat tips.

Onderhoud de tuin

Ook in november is het belangrijk om uw gazon de benodigde verzorging te geven. Het kan nog ‘warm’ zijn, in dit geval is het wellicht handig om het gras nog een keer te maaien. Het gras groeit namelijk nog bij een temperatuur van 6 graden. Ook is het slim om gevallen bladeren regelmatig van het gras te halen, hiermee voorkom je gele/donkere vlekken, maar ook ongelukkige situaties. Natte bladeren kunnen immers glad zijn.

Beplanting

Zolang het nog niet vriest buiten, kunt u vaste plantjes blijven planten. Denk er wel aan dat u de vorstgevoelige planten alvast binnen zet of deze beschermt door middel van een zeil. Ook vaste planten beschermt u door ze af te dekken door middel van een laag compost of met bladeren. Wilt u de tuin graag opfleuren in deze grauwe tijd? Kies dan voor winterviooltjes die u eenvoudig kunt planten in terrasbakken. Ook kunnen winterjasmijn en gekleurde herfstasters zorgen voor een vrolijk gezicht.

Een egel op bezoek?

Vergeet in deze tijd vooral de kleine bezoekers niet. Velen vergeten dat egels niet overwinteren in holen, maar onder een berg takken en bladeren. U helpt egels er daarom mee door snoeihout en verzamelde bladeren op een hoopje te gooien, indien daar plek voor  is uiteraard. En wilt u de vogels ook de herfst door helpen? Hang dan meerdere vetbollen op en strooi verschillende soorten zaden door de tuin. Stukjes fruit en gedroogde wormen zijn ook erg goed voor de vitamines.

Buiten zitten in de herfst?

We kunnen het ons voorstellen dat u graag geniet van uw tuin, maar dat u niet snel buiten zit met de schure wind. Heeft u daarom wel eens nagedacht over een overkapping? Dit is de ideale oplossing om een gezellig plekje in de tuin te creëren en hier ook nog in de herfst en winter gebruik van te maken. U zit te allen tijde droog en ervaart vaak ook geen wind. Daarnaast kunt u het zo gezellig maken als u zelf wilt met kleedjes, eventueel heaters, een leuke tuinset en een warme kop chocolademelk. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op.

 

Lees meer tuintips

Scroll naar boven