De tuin herfstklaar maken voor dieren

Van 21 september tot en met 20 december is het herfst in Nederland. De herfst wordt door velen gezien als dé mooiste periode van het jaar. Verschillende paddenstoelen komen uit de grond naar boven, kastanjes vallen en bladeren aan de bomen veranderen van groen naar rood, geel en oranje. Niet alleen de tuin maakt zich klaar voor de winter maar ook de dieren treffen voorbereidingen. Wilt u meer egels, eekhoorns en vogels in de tuin? Maak een diervriendelijke tuin.

Egels

Wie aan de herfst denkt, denkt aan kleine egeltjes. Egels slapen de hele dag en zijn ’s avonds opzoek naar voedsel ofwel, insecten. In de herfst wordt het steeds kouder en is er minder voedsel. Daarom is een egel in de herfst op zoek naar extra voedsel en bovendien een verblijfplaats om zich zo klaar te maken voor de winterslaap.

Egels zijn voornamelijk op zoek naar een bedekte tuin met veel begroeiing, gras of loofbos. Heeft u een egel in de tuin? Dit vindt een egel lekker: rozijnen, kattenvoer of een speciale samenstelling egelvoer. Geef ze vooral geen melk of producten met veel suiker. Hier kan een egel niet goed tegen. Hoewel ze het heel smakelijk vinden is de kans groot dat ze aan deze producten overlijden.

Vogels

Veel vogels trekken tijdens de herfst naar warme landen. Andere vogels brengen de herfst door in Nederland. Zorg daarom dat vogels tijdens hun tussenstop of overwintering genoeg beschutting hebben. Plant bijvoorbeeld voldoende struiken met doorns. Hierin kan een vogeltje goed wegkruipen en zijn ze beschut tegen weer en wind.

Zorg ook voor voldoende voedsel. In de herfst zijn niet alleen egels op zoek naar eten maar ook vogels en andere dieren. Omdat het kouder wordt zijn insecten steeds moeilijker te vinden. Vogels vinden het daarom fijn als er bijvoorbeeld vetbolletjes of zaadjes ophangen.

Voor de vogels die overwinteren in jouw achtertuin is een nestkastje een pré! In de frisse wintermaanden biedt dit kastje namelijk bescherming voor de vogels en dient het als ideale slaapplek. Daarnaast kunnen de vogels aan het kastje wennen en wie weet verwelkomt u deze zomer een nieuwe familie in de tuin.

Tuinonderhoud uitbesteden

Wilt u liever uw tuinonderhoud uitbesteden? Dan bent u bij De Waal Hoveniers aan het juiste adres. Onze hoveniers kunnen u helpen bij eenmalig of periodiek tuinonderhoud. Tot onze werkzaamheden behoort bijvoorbeeld het zomer- en winterklaar maken van uw tuin maar ook periodieke werkzaamheden zoals snoeien, water geven, bemesten, bladruimen, het gazon maaien, onkruid wieden etc. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend een prijsindicatie? Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven