Ook dit jaar hebben we weer te maken met extreme droogte, en dat zien we terug in de tuin. Het gazon wordt geel en de oogst uit de moestuin valt lager uit dan in natte jaren. Zelfs de sterkste planten hebben het bij aanhoudende droogte lastig om te overleven. Hoe kunt u uw tuin beschermen tegen uitdroging? De Waal Hoveniers geeft een aantal tips.
Tips bij aanhoudende droogte
Aanhoudende droogte is funest voor onze tuinen. Het gras, bloemen, planten en struiken lijden onder het tekort aan water. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen en mogelijkheden waarmee u uw tuin zo goed mogelijk kan redden van uitdroging.
Het gazon wordt geel en dor
In het voorjaar en de zomer zijn er vaak lange, droge periodes. Hierdoor wordt het gras minder fris groen of zelfs geel. Het gras heeft dan extra vocht nodig. Wanneer moet u het gazon sproeien? Het beste moment van de dag om te sproeien is in de ochtend. De zon is dan nog niet op haar hoogtepunt. Is dat wel het geval, dan verdampt het water snel en kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproeit u in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft, is vatbaar voor schimmels en ziektes.
Bomen en struiken verliezen blad, worden geel of sterven deels af
Jonge planten zijn gevoeliger voor droogte dan planten die al meer dan drie jaar op dezelfde plek staan. Valt hun blad af of hangen de bladeren overdag slap? Dan hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. Oudere bomen en struiken zijn voldoende gewapend tegen de droogte. Jonge planten daarentegen hebben wel wat hulp nodig. Schoffel oppervlakkig en geef elke dag minstens 10 liter water, tot de plant weer wat gezonder oogt. Een andere tip dat uw planten en struiken helpt de droogte te overleven is om de grond te bedekken met een laag mulch.
Mulchen is het proces van het bedekken van de bodem rondom planten en struiken waardoor de bodem beter beschermd is tegen kou én warmte. Het voorkomt uitdroging van de planten en het verbetert de bodemstructuur.
Bloemen laten hun koppen hangen
Bloemen laten vrij snel merken als ze te weinig water hebben. Ze laten hun kopjes hangen en de stengels verdrogen. Planten verliezen veel vocht via hun blad, waardoor bladeren al snel geel zullen worden. Planten en bloemen die niet meer te redden zijn, kunt u afknippen en gebruiken als beschermlaag voor andere planten. Ook is het verstandig om de grond oppervlakkig te schoffelen, waardoor er een soort natuurlijke beschermlaag op de bodem komt. Geef minstens een halve emmer water per plant en bedek de bodem met een mulchlaag van minstens 5 cm dik.
Zo kunt u de tuin voorbereiden op droogte
Is het mogelijk om uw tuin voor te bereiden op periodes van aanhoudende droogte? Ja en nee. Tot op zekere hoogte kunt u proberen de droogte voor te zijn, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Sproei voldoende voordat het écht droog begint te worden, maar doe dit niet te vaak. Door niet te vaak te sproeien, stimuleert u uw planten om zelf op zoek te gaan naar water. Hierdoor groeien de wortels de diepte in, waardoor de kans groter wordt dat ze in een periode van droogte kunnen overleven.
Wanneer het echt droog wordt, droogt de grond flink uit waardoor water niet zomaar de grond in trekt. Zodra u gaat sproeien of na een regenbui zult u merken dat het water vaak wegspoelt en zo alsnog niet bij de wortels van de plant terecht komt. Een mogelijke oplossing is om een bloempotje vlak naast de plant in de grond in te graven. Door het water in het potje te gieten, loopt het langzaam de grond in, direct bij de wortels van de plant.
Hulp nodig bij tuinonderhoud?
Kunt u wel wat hulp gebruiken om uw tuin zo goed mogelijk door de droogte heen te helpen? Onze hoveniers helpen u graag bij het onderhouden van uw tuin. Zowel voor eenmalig als periodiek tuinonderhoud kunt u bij ons terecht. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of een afspraak inplannen met onze hoveniers? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een mail naar info@dewaalhoveniers.nl.