Herfstbladeren: wat moet u ermee?

Frisgroen kenmerkt het voorjaar en rood, geel en bruin kleuren het najaar. Tijdens de herfst levert de combinatie van deze kleuren altijd een prachtig plaatje op. Mensen gaan naar buiten om te genieten van de mooie herfstkleuren. Familiefoto’s worden gemaakt, kinderen spelen buiten met de bladeren of maken diertjes van kastanjes en in de tuin zijn allerlei herfstdieren. Maar niet iedereen is fan van de herfst.

Blad verandering

Eind september is officieel de herfst aangebroken. De dagen worden korter en de nachten worden langer. In deze periode ontstaan de warme bladkleuren. Doordat het steeds vroeger donker wordt, vangen de bladeren minder zonnestralen op die zorgen voor de groene bladkleur. Dit komt omdat de aanmaak van chlorofyl afneemt, een pigmentstof in het blad. Zo ontstaan de typische herfstkleuren: rood, oranje en geel.

Al deze herfstbladeren leveren een prachtig kleurenpalet op. Maar waarom verliezen bomen hun blad? In de herfst bereiden bomen zich voor op de winter. Nachten worden kouder, zo is het ’s nachts rond deze tijd gemiddeld maar 9,5 graden Celcius. Omdat de temperatuur steeds verder afneemt is het voor bomen te koud om water op te nemen en stoten deze uit voorzorg hun bladeren af. Het water dat bomen nodig hebben verdampt namelijk via de bladeren. Door hun blad te laten vallen houden ze dus meer vocht vast en overleeft de boom de winter zonder uitdroging.

Voor- en nadelen van een herfsttuin

Veel regen, gure dagen en een overvloed aan herfstbladeren waar niet tegenaan te harken is. Niet iedereen is fan van de herfst. Een overvloed aan bladeren levert ook veel ergernissen op. Herkenbaar?

Afhankelijk van de plaats van het gevallen herfstblad kunt u beslissen of het verstandig is om de bladeren weg te halen of te behouden. Op het gazon is het namelijk niet verstandig om de bladeren te laten liggen. Het gras krijgt minder licht aangezien het bedekt is met dorre bladeren. Om een geel grasveld te voorkomen is het beter om de bladeren hier weg te harken. Deze bladeren kunt u makkelijk in de Gft-container weggooien. Een andere optie is om de bladeren te recyclen en er zelf een bodemverbeterend bladcompost van te maken. Dit doet u door:

  1. De herfstbladeren te verzamelen in een plastic vuilniszak. Let hierbij op dat de gevallen herfstbladeren vochtig moeten zijn.
  2. Knoop de zak vervolgens dicht en prik er nog een paar gaatjes in. Dit is nodig voor de zuurstof tijdens het verteringsproces.
  3. Leg deze zag ergens weg, bijvoorbeeld achter het tuinhuis, garage of andere plek uit het zicht.

Als het verteringsproces zijn werk doet beschikt u het komende voorjaar over een prachtige zak met gratis bladcompost!

Strijd tegen herfstbladeren

Om die voortdurende strijd tegen de bladeren in de tuin tegen te gaan kunt u ervoor kiezen om bladhoudende bomen in de tuin te planten. Het voordeel hiervan is dat deze bomen in de winter hun blad behouden waardoor u in de winter een fleurige tuin hebt en de inkijk vanuit de tuin verminderen. Een voorbeeld van bladhoudende en onderhoudsvriendelijke bomen zijn de Rhododendrons, de Bol Photinia of de olijfwilg.

Wilt u meer informatie over tuinonderhoud of bladhoudende bomen en planten? Neem dan contact met ons op.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven