Is uw tuin klaar voor de lente?

Het zonnetje schijnt, de temperatuur wordt weer wat aangenamer: het is lente! Dat betekent dat het tijd is voor de grote voorjaarsschoonmaak, maar ook voor het lenteklaar maken van uw tuin. De tuin is in het afgelopen half jaar niet tot nauwelijks gebruikt, als het straks warmer wordt willen we graag weer wat meer tijd doorbrengen in de tuin. Is uw tuin klaar voor de langere dagen en warme zomeravonden?

Opgeruimd staat netjes

De herfst en winter hebben goed hun slag kunnen slaan, maar nu is het tijd om alles weer goed op te ruimen. Haal oude herfstbladeren van tussen uw potten en planten en knip verdorde stengels af. Eventueel kunt u de afgeknipte delen in kleine stukken knippen en laten liggen, dit zijn namelijk goede voedingsstoffen voor de bodem. Heeft u een gazon? Dan is het weer tijd om het te verticuteren om dood gras en mos te verwijderen. Ook kunt u weer beginnen met het maandelijks bemesten, zo krijgt u een mooie groene lap gras.

Tip: De ideale timing om uw gazon te bemesten is vlak voor een regenbui. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten. Door de regen kunnen de mestkorrels snel de grond in trekken.

Terrasweer in aantocht

Behalve het gazon en de tuin, kan ook het terras wel een schoonmaakbeurt gebruiken zodat u straks lekker van het lentezonnetje kunt genieten. Veeg het losliggende vuil weg en verwijder het onkruid (met wortel en al) uit de voegen. Heeft u groene aanslag op uw terras? Borstel deze eenvoudig weg met heet water en azijn. Ook kunnen de tuinmeubelen weer naar buiten. Maak ze grondig schoon en ze zijn weer klaar voor gebruik. Vergeet niet om uw schutting, tuinhuis of schuurtje te controleren voor eventueel onderhoud.

tuin lenteklaar maken

Snoeien en bloeien

Met de lente in aantocht kunt u prima rozen en hortensia’s snoeien. Door het wegsnoeien van oude takken zorgt u voor een grotere en vollere bloei van de bloemen. Takken van de hortensia die ouder zijn dan drie jaar kunt u tot op de bodem terugsnoeien. In mei kunt u groenblijvende hagen zoals buxus, hulst, coniferen en liguster snoeien. Als u dit vroeg genoeg doet, zullen jonge scheuten zich beter ontwikkelen.

Tip: Snoei hagen altijd op een bewolkte dag, zo kunnen snoeiwonden beter genezen en voorkomt u dat de bladeren verbranden.

Geef kleur aan de tuin

Hebben een aantal potplanten de winter niet overleefd? Gooi de oude plant en potgrond weg en maak de pot goed schoon. Door de bloempot goed te schrobben verwijdert u mogelijke schimmel e.d. De planten die de winter succesvol hebben doorstaan kunt u het best een nieuw laagje grond geven of verpotten naar een grotere pot. De lege bloempotten kunt u weer opvullen met nieuwe planten, bloemen of een boompje. Bloemen geven kleur aan uw tuin en zorgen voor aantrekking van insecten.

Creëer een gezellige sfeer

Als alle onderhoudswerkzaamheden gedaan zijn, is het tijd om een gezellige sfeer te creëren. Het seizoen van gezellig buiten zitten, lange avonden in de tuin en buiten eten is tenslotte weer aangebroken. Schaf wat nieuwe accessoires aan zoals gezellige buitenverlichting of een buitenhaard. Kleed uw tuinmeubilair aan met wat leuke kussens en uw tuin is klaar voor de lente.

Bent u klaar voor het voorjaar?

Bent u klaar voor het voorjaar of kunt u wel wat hulp gebruiken? Wij helpen u graag bij het lenteklaar maken van uw tuin. Zo kunnen onze hoveniers u onder andere helpen bij het verwijderen van dode bloemen en takken, struiken snoeien, onkruid wieden, het verpoten van grote planten en bemesten van tuinplanten. Zowel voor eenmalig als periodiek tuinonderhoud kunt u bij De Waal Hoveniers terecht. Meer weten of een afspraak inplannen? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@dewaalhoveniers.nl, te bellen of hieronder uw gegevens achter te laten.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven