Tuinkalender augustus

Augustus is meestal een erg warme maand. Toch zijn er bepaalde klussen die iedere maand opnieuw terugkeren, zo ook in augustus. We geven u een aantal tips voor het onderhoud van uw tuin, vijver en het gazon. Daarnaast kunt u ook alvast wat voorbereidend werk doen, om uw bloemen en planten zo goed mogelijk door de winter heen te helpen. Maar bovenal, geniet van de zomerse dagen. In deze tuinkalender geven wij u belangrijke tuintips voor de maand augustus.

Het gazon

Ook in augustus groeit het gras gestaag door. Maai daarom regelmatig uw gazon en stel de messen af op het weer. In het algemeen geldt dat het beter is om tot ‘s avonds te wachten met maaien, zo voorkomt u verbranding door de zon. Blijft het voor een langere periode zonnig en warm? Houd dan het gras iets langer door de messen wat hoger af te stellen, ongeveer 6 centimeter is voldoende. Daarnaast kan het geen kwaad om in deze maand eenmalig het gazon te bemesten. Doe dit bij voorkeur wanneer er een regenbui voorspeld is, zo kan de mest goed in de grond trekken. Gaat u op vakantie of bent u op vakantie geweest? Bij terugkeer kunt u het gras het beste eenmalig op een hogere maaistand maaien, zodat u de volgende keer weer op normale hoogte kunt maaien.

Snoeien

De langste dag van het jaar ligt achter ons. De groei en bloei van bloemen en planten neemt langzaam maar zeker af. Toch kan er hier en daar nog het een en ander gesnoeid en opgeruimd worden zodat uw tuin er verzorgd bijligt. Heeft u coniferen in uw tuin? Zorg ervoor dat u ze in augustus voor de laatste keer snoeit. Na augustus gaat het ten koste van de winterhardheid en het wordt dan ook sterk afgeraden om dan nog te snoeien. Ook hagen krijgen deze maand een laatste knipbeurt en bessen en bramen mogen na de oogst teruggesnoeid worden.

Planten en bloemen

Veel bloemen en planten zijn zo goed als uitgebloeid. Om nog zo lang mogelijk te kunnen genieten van alle bloemen en planten in uw tuin is het belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo hoeft de plant geen energie te steken in het aanmaken van zaden en kunt u langer genieten van een bloeiende border. U kunt er ook voor kiezen om de zaden van uitgebloeide bloemen te oogsten en te bewaren, zodat u ze volgend jaar kunt gebruiken. Laat de zaden enkele dagen drogen en bewaar ze vervolgens op een droge en donkere plek in huis.

Tuintips augustus

Augustus is voornamelijk een maand om lekker in de tuin te zitten en te genieten van het mooie, zonnige weer. Doe de hoognodige klusjes in de namiddag of avond, wanneer het voldoende is afgekoeld.

  • Augustus is een goede periode om vaste planten uit pot te planten in de volle grond. De grond is nu goed warm, waardoor planten voor de winter goed zullen wortelen.
  • Eind augustus kan de Buxus gestekt worden. Knip een stekje van ongeveer 10 cm lang en verwijder de onderste blaadjes. Plant het stekje in een potje en geef water. Bewaar het stekje op een beschut plekje.
  • Ververs elke dag het water van het vogelbadje. Plaats het eventueel op de grond zodat ook egels eruit kunnen drinken.
  • De aardbeiplanten hebben hun laatste oogst gegeven. Haal aangetast blad weg en snij jonge uitlopers af. Deze kunnen op een nieuw veldje geplant worden.
  • Let deze maand goed op bladluizen. Augustus is bij uitstek de maand waarin bladluizen actief zijn. Ziet u ze in grote aantallen? Dan is het aan te raden om ze te bestrijden.

Tuinonderhoud uitbesteden

Wilt u liever uw tuinonderhoud uitbesteden? Dan bent u bij De Waal Hoveniers aan het juiste adres. Onze hoveniers kunnen u helpen bij eenmalig of periodiek tuinonderhoud. Tot onze werkzaamheden behoort bijvoorbeeld het zomer- en winterklaar maken van uw tuin maar ook periodieke werkzaamheden zoals snoeien, water geven, bemesten, bladruimen, het gazon maaien, onkruid wieden etc. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden of wilt u vrijblijvend een prijsindicatie? Neem contact met ons op door te bellen naar 0187 652 484 of stuur een e-mail naar info@dewaalhoveniers.nl.

Lees meer tuintips

Scroll naar boven